maanantai 28. lokakuuta 2013

OsaavaFuture 2013-2014 hankkeella ’Elämänmakua ja osaamista’-parempaa aivoergonomiaa?

Hanketta suunniteltaessa olimme Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen (IJKK) Helmi Sirkiän kanssa ehdottomasti sitä mieltä että hankeblogi tarvitaan – sitä paitsi olemmehan molemmat innostuneita kirjoittajia ja Helmi erityisen kokenut J

Verkostohanke on käynnistynyt. Kiitos verkostotoimijoiden, blogi on avattu ja ajankohtaisista on jo kirjoitettu! –Vasta nyt kun kaunis kevät, lämmin kesä ja väriloistokas syksy ovat takanapäin sekä siirryttyämme talviaikaan, löytyi sopiva hetki ensimmäiselle bloggailulleni.

Tapasimme perjantaina Helmin kanssa hankkeen Tavoitteen 5 Verkostomalli tiimoilta. Häneltä sain IJKKn opiskelijoilla käytössä olevan muistivihkon, joka on otsikoitu ’Elämänhalua ja osaamista’.  Mielenkiintoisen vihkon ja HS 27.10. artikkelin innoittamana kirjoitusprosessini vihdoin käynnistyi.


Toimittaja Tuomo Tammisen artikkeli aivoergonomiasta on erityisen kiinnostava. Sen mukaan aivomme eivät ole koskaan levossa, vaan ne käsittelevät tietoa ja kokemuksiamme jatkuvasti.  Liiallinen tavoitehakuinen ajatustehtailu rassaa luovaa ongelmanratkaisua. Mahdottomaksi käyneet vaatimukset jumittavat aivoja, ne ikään kuin menevät tukkoon ’sisäisessä palvelimessamme on ruuhkaa’. Aivomme toimivat verkostomaisena kokonaisuutena, jonka aktiivisuus vaihtelee eri tilanteissa. Tunteilla on suuri merkitys aivojen toiminnassa. Aivoergonomia edellyttää vapaata tilaa, taukoja ja mahdollisuuksia kuunnella itseä. Aivoergonomiaa on myös liikkeellä oleminen.

Tarkoittaako aivoergonomia käytännössä sitä, että perinteinen luokkahuone- ja suorituskeskeinen oppimiskulttuuri ei ole hyvää aivoergonomiaa? Ja tarkoittaako tämä sitä, että olemme hyvällä kehityksen tiellä, kun hankkeessa etsimme uusia oppimista edistäviä toimintatapoja ja käytännöllisiä ratkaisuja sekä kysymme millainen ohjaus ja oppimisympäristö synnyttävät opiskelijoissa aidosti oppimista ja osaamista?

Toivoisin että OsaavaFuture tähtää oppilaitoskulttuurin muutokseen, henkiseen elpymiseen, eheytymiseen ja kehitykseen. Tahdon lisää elämänmakua ja osaamista- parempaa aivoergonomiaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti