torstai 12. syyskuuta 2013

Viihtyisä oppimisympäristö?

Osaava Future-hankkeen yhtenä osatavoitteena on kirjaston kehittäminen modernina oppimisympäristönä. Kirjasto voisi olla nuorten olohuone - paikka, jossa oppiminen on parhaimmillaan rentoa yhdessätekemistä ja -tutkimista viihtyisässä ja virikkeellisessä ympäristössä.

Todellinen arki on kuitenkin toista: kirjastossa ollaan edelleen hissunkissun, kirjat ovat pääroolissa (siksi se on KIRJAsto eikä esimerkiksi "tietola") ja kalusteiden sommittelu ja muu sisustus tilassa tehdään juuri kirjojen vaatiman fyysisen tilan ehdoilla. Googlettamalla tietonsa hankkiva nuoriso ei osaa käyttää kunnolla kirjaston aineistotietokantaa tiedonhakuun ja hyllyluokitus voi olla yhtä hepreaa. Kirjaston käyttäminen vaatii kognitiivisia taitoja kuten käsitteiden ja aakkosjärjestyksen hallintaa sekä  asioiden luokittelukykyä  - puhumattakaan hyvistä istumalihaksista!  Niin kauan kun nykykirjastot ovat vielä pääosin ei-sähköisen aineiston varassa, tiedonhaun vanhoja konsteja ei noin vain muutetakaan. Vai oletteko nähneet kirjastoja, joissa kirjat olisi pinottu päällekkäin korkeiksi pinoiksi, tai luokiteltu  kannen värin, kirjan paksuuden tai kirjan koon mukaan? Verkkoympäristössä sopivalla hakusanalla löytää heti sivukaupalla materiaalia, mutta kirjastossa hakusana antaa vain teoksen nimen ja hyllypaikan, jonka jälkeen se on vielä löydettävä. Varsinaista aarteenetsintää siis. Entäpä sitten, jos istut pyörätuolissa ja haluamasi kirja on juuri siellä ylimmällä hyllyllä, jonne et ylety?Kirjasto voi olla tiedon välityksen kaikille avoin paikka, muttei suinkaan esteetön 


Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen kirjastossa käytännöllisyys ja esteettömyys ovat kiilanneet viihtyvyyden ja toimivuuden edelle. Ovia ei ole, mutta se tekeekin tilasta hallimaisen. Hyllyt ovat korkeat, mutta ylähyllyille ei voi sijoittaa yhtäkään kirjaa. Toiminnalliseen työskentelyyn ei ole tilaa; muutamat tuolit ja pöytä on tarkoitettu selvästi vain lukemiseen. Ryhmätyöskentelylle ei ole paikkaa, eikä ympäristö muovikukkineen  itsessään houkuta jäämään "hengailemaan. Toki kirjasto on hyvä rauhallinen levähdyspaikka ja opiskelijoille myös kaivattu opetukseton tila. Kuitenkin nykyulkoasussaan kirjasto kannustaa enemmän yksinoloon, itsekseen puurtamiseen ja se korostaa niin sanotun kirjatiedon arvostusta kokemusperäisen tai yhdessä rakennellun tiedon sijaan. Ammatillisen oppilaitoksen työelämälähtöisyyteen ja tekemällä oppimisen filosofiaan tällainen tila sopii kovin huonosti. Paljon kehitettävää siis olisi: oppimisympäristönä kirjasto voisi olla viihtyisämpi ja inspiroivampi ja  toiminnallisuudessaan sen pitäisi olla eri pedagogisten menetelmien tueksi muuntautumiskykyinen.Siinä missä Keskuspuiston ammattiopisto esitteli modernin, uuden konseptin mukaan  rakennetun neuvotteluhuoneen, täällä aika ja kehitys on näyttänyt pysähtyneen. Missä ovat mukavat nojatuolit ja sohvat, joissa voi kirjaimellisesti uppotua lukemaansa kirjaan? Missä ovat ajatteluun ja keskusteluun innostavat työvälineet? Täällä tieto on todellakin hiljaista tietoa; oppimisen ilo näy eikä varsinkaan kuulu ympäristöön.

Miten kirjastoa voisi tai pitäisi kehittää?

1 kommentti:

  1. Keskuspuiston ammattiopiston kirjasto pyrkii myös kehittymään tämän hankkeen aikana. Lähtökohtina ovat asiakaslähtöisyys ja opinnollistamisen kautta sitouttaminen. Nyt kirjastossa on taulu, johon asiakkaat saavat kirjoitella mitä kirjastossa pitäisi olla ja mitä ei saa olla. Vapaasti valittavissa opinnoissa on mahdollisuus osallistua kirjaston suunnittelukurssiin, jossa käynnistellään sisustusmuutoksia ja tehdään laitehankintasuunnitelmia. Tilattaviin lehtiin, mahdollisiin videopalveluihin tullaan vielä erikseen pyytämään asiakkailta toiveita.
    Nykyisin kirjasto/olohuone konseptiin kuuluu tietysti myös tapahtumat. Tähän mennessä on virinnyt ajatus kielikahvilasta pidemmän välitunnin aikana.

    VastaaPoista